Нов музеен обект, посветен на традициите, свързани със зимните и пролетни

...
</TD
>Нов музеен обект, посветен на традициите, свързани със зимните и пролетни
Коментари Харесай

Откриха нов уникален музеен обект в Разлог, посветен на традициите

Нов музеен обект, отдаден на традициите, свързани със зимните и пролетни празници, бе открит в Патоковата къща в Разлог.

Основен акцент в новия Музей на разложкия чауш е Старчевата - кукерски фестивал, който всяка година на 1 януари изпълва централния площад в града. Това е една от най-емблематичните обичаи в Разлог, която се предава от потомство на потомство.

Именно с кукерски звън бе сложено началото на съществуването на Музея на чауша. " Къщата, в която се обитава музеят, е една от най-старите в града, описа шефът на Исторически музей-Разлог Христина Манова. Наречена е Патокова къща на името на Костадин Патоков - кмет на Разлог в предишното, който е живял в нея. Впоследствие къщата е превърната в музей, каквато е била до 1988 година, след което в нея се е помещавал детски комплекс. 

" Днес нашата концепция е това да е освен музеен обект, а да запазим и тази нейна функционалност, да могат да идват децата тук и да получават нови познания, да могат да се допрян до предишното, само че и да имат опция да запазят традициите ", показа шефът на музея в Разлог. 

Музейната експозиция в Патоковата къща е наречена " От Бъдни вечер до Гергьовден " и показва огромните и най-масово отбелязваните празници в Разлог в този интервал от годината. Началото се слага с Бъдни вечер и с обичайните гозби, които са подредени на софра в къщата.

Следват коледуването и подготовката за Старчевата. В музейния обект са показани цели кукерски костюми в действителен размер, облеклото на " първия ерген “ и " първата мома ", както и на функции в кукерските игри. На входа на музейния обект са подредени и десетки чанове, който издават присъщия си тон при полъха напразно. 

В музейния обект е отделено особено място на Великден с писаните яйца и обредни хлябове. Великден се отбелязва извънредно празнично в Разлог и близките обитаеми места, вършат се събори и е вълнуващо събитие за нашия град, уточни шефът на музея, оповестиха от  dariknews .

" Всички в Разлог съхраняват традициите, всяко едно семейство още от малко учи децата си, всяко семейство пази ревниво фотосите, документите, старите ракли, цялостни с обичайно облекло и това е, което ще резервира нашия град жив “, показа Христина Манова и описа, че концепцията е Музеят на разложкия чауш да е " жив “ музей, в него да се събират кукери и да шият своите костюми, деца да се образоват в летните академии, а възрастни дами да подготвят обичайните локални ястия. 

Откриването на Музея на разложкия чауш бе маркирано и с дефиле на кукери от всички махали в града. Деца и възрастни, девойки и момчета, предрешени в кожи, раздрънкаха " звонци “, с цел да изгонят злото и да отпразнуват основаването на място, което да споделя за отколешната традиция. В откриването се включиха с песни и танци и деца от локалните детски градини и учебни заведения. 

Лентата на новия музеен обект в града прерязаха шефът на Исторически музей Христина Манова и вр.и.д. кмет на общината Иван Гюров. В началото на тържеството бе отслужен и водосвет за здраве.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР